Wednesday , April 17 2024

Head Automatica – Popaganda

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Warner Music, betyg: 0]

Amerikanska Head Automatica gav ut debutalbumet Decadence 2004 och är nu tillbaka med uppföljaren. Skivtiteln säger allt. Head Automatica är ett powerpop- och new wave-album i samma stil som tidiga Elvis Costello And The Attractions, Graham Parker And The Rumours och Joe Jackson. Emellanåt, som i “Curious”, “Million dollar decision” och “Graduation day” låter de nästan som kopior av idolerna.
Sångaren Daryl Palumbo och trummisen Larry Gorman har bägge ett förflutet i progressiva hardcorebandet Glassjaw, men några influenser därifrån tycks de inte ha tagit med sig till Head Automatica. Detta är tämligen rak popmusik med tydliga sångmelodier och catchiga refränger. Gitarrerna är ibland The Kinks-hårda och ibland låter de tidigare 60-tal, men de är hela tiden dominerande, trots att bandet även har keyboardisten Jessie Nelson att ta till.
Att Popaganda ges ut nu, lagom till sommaren, känns perfekt då den här typen av solskenspop är som gjord för att ta med sig i hörlurarna till stranden. Och när man väl ligger där och steker fläsket bör man inte missa spår som “Lying through your teeth”, “Nowhere fast” och snygga “God”. Små pärlor som inte kräver att man är grekisk musselfiskare för att upptäcka dem.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …