Wednesday , July 24 2024

Massive Attack – Collected

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, EMI, betyg: 0]

Jag har gjort långt över hundra skivrecensioner för Zero Music Magazine, men aldrig tidigare övervägt att sätta betyg 5. Jag har sparat toppnoteringen för en exceptionellt bra skiva och gnällt på kollegor som, i mitt tycke, delat ut “femmor” för lättvindigt. Nu sitter jag här, med Massive Attacks samling i handen, och inser att stunden är kommen. Det här är en femma. Det finns inga tvivel överhuvudtaget. En skiva kan inte bli mycket bättre än den här!

Bristolgruppen bjuder på den ena fantastiska låten efter den andra – “Safe From Harm”, “Protection”, “Unfinished Sympathy”, “Karmacoma”, “Teardrop” – oslagbart! Robert Del Najas suggestiva mässande varvas förtjänstfullt med vokala inslag från bland andra Tracey Thorn (Everything About The Girl), Liz Fraser (Cocteau Twins), Tricky och Sinead O´Connor. De fjorton spåren inbegriper allt från suicidal trip-hop och melankolisk soul till elektronisk blues och nattsvart electro.

Låturvalet är oklanderligt. Massive Attack har haft den goda smaken att inte inkludera spår från de meningslösa soundtracken “Danny The Dog” och “Bullet Boy”, utan har istället plockat russinen från de fyra lysande fullängdarna. Den avslutande och helt nya låten, “Live With Me”, är även den briljant och förväntningarna på bandets kommande fullängdare stiger till Mount Everest-liknande höjder.

Melankoli, skönhet, suggestiva rytmer och strålande sång. 14 intelligenta och varierade spår. Kan man begära mer? Nej, inte jag i alla fall. På en tiogradig skala hade det här varit betyg tio. Jag kapitulerar fullständigt och rekommenderar samlingen mycket, mycket varmt till alla som gillar alternativ musik. Den håller faktiskt även om du (som undertecknad) redan har alla bandets album. Klockrent!!!

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …