Saturday , January 28 2023

Nordmusik – skandinavisk electrofestival i Berlin

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Förra helgen gick festivalen Nordmusik av stapeln på klubb 103 i Berlin-Kreuzberg. Precis som namnet antyder så handlade det om musik från de norra breddgraderna – i detta fallet uteslutande från Skandinavien.

Nordmusik
Foto: Johan Arenbo

Startfältet var imponerande. De drygt 1 000 besökarna kunde gotta sig åt ett flertal liveakter. I källaren skapade Andreas Tilliander och Johan Skugge minimalistisk och mystisk techno tillsammans. En våning upp underhöll Slagsmålsklubben och Din Stalker med energifyllda och humoristiska synthslingor. Men detta var bara en bråkdel av utbudet. Bakom skivspelarna på klubbens stora dansgolv trängdes bokstavligen berömda DJ:s med varandra. Eller vad sägs om DJ Coolof (till vardags musicerande i The Knife), Kiki (från BPitch Control och intervjuad i senaste Zero) och Annie (fager norska från Norges musikmetropol Bergen).

Nordmusik2
Slagsmålsklubben underhåller. Foto: Johan Arenbo

En tillställning som denna drar givetvis till sig intressanta gäster. I publikhavet sprang Zeros utsände på bland andra Franz från Jeans Team (som lät hälsa att de “jobbar för fullt på en ny platta” och “längtar efter att spela i Sverige igen”) samt Erlend Øje (som talade mycket uppskattande om kvällen).

Nordmusik5
Erland på plats. Foto: Johan Arenbo

Vad tyckte artisterna själva?
– Jäkligt bra, menade Hannes Stenström (under kvällen aktiv i både Slagsmålsklubben och Din Stalker). Det kändes verkligen kul att slå ett slag för den skandinaviska musikscenen.
– Oj, vad många svenskar och norrmän här är ikväll, det känns knappt som man är i Tyskland längre, skrattade finske Kiki och berömde sedan arrangörerna för festivalens roliga tema.
– Schysst som fan, log Andreas Tilliander och summerade med dessa tre ord alldeles utmärkt vad de flesta tyckte om Nordmusikgalan.

Nordmusik4
Annie – fager norska och skicklig DJ. Foto: Johan Arenbo

Slutsatserna Zeros utsände drog blev tre:

1) Berlin är och förblir planeten Tellus elektroniska huvudstad. Res (eller ännu hellre flytta) hit.

2) Sverige, Norge, Danmark och Finland ligger långt framme på både electro-, electronica- och technoscenen. Känn stolthet!

3) Den elektroniska musiken fortsätter att utvecklas och gå i nya riktningar. Framtiden ser ljus ut!

Nordmusik3
Andreas Tilliander. Foto: Johan Arenbo

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Slim Vic – suggestiv skönhet på nya “Nattdimma/Morgondimma”

Ljud- och musikmagikern Viktor ”Slim Vic” Zeidner har en både brokig och välfylld meritlista. Förutom …