Tony Conrad With Faust – Outside The Dream Syndicate Alive

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Table Of The Elements/Border, betyg: 0]

Jag vet människor som hellre skulle bita av sig ena armen än att lyssna till det här live-giget, inspelat 1995 i Queen Elizabeth Hall i London. Amerikanske minimalisten Tony Conrad spelade 1972 in plattan Outside The Dream Syndicate tillsammans med ett par av medlemmarna från tyska krautgruppen Faust. Plattan framfördes tre gånger live och det här är den sista av dessa tre konserter. Konserten gavs 1995 tillsammans med Jim O´Rourke och Faust-musikanterna Werner Diermayer och Jean-Hervé Peron. Första spåret är över 50 minuter långt och det andra över 10. Musiken är helt instrumental och den utvecklas mycket, mycket sakta, samtidigt som den är öronbedövande brutal. Tony torterar fiolsträngarna i tio, femton minuter innan basisten börjar spela så att fingrarna blöder och en sträng går av, medan trummisen bankar en rak och primitiv takt, full av aggression. Suggestivt? Jo, absolut, men förväntar du dig sväng, melodi eller musikaliska utflykter kommer du bli besviken. Detta är uteslutande extremt hårt, rakt och pardonlöst. Det är toner som skär rakt in i hörselsnäckan och som gräver sig vidare för att halvera din hjärna med sin rakbladsvassa monotoni. Jag vet folk som skulle beskriva den här plattan som ren och skär tortyr. Själv måste jag ha en machosist inom mig som tilltalas av kraften, men plattan lär inte spelas ofta.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …