Öyvind Ander – In The Healing Rain

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Tower Records, betyg: 0]

Musikern, kompositören, sångaren och bildkonstnären Öyvind Ander från Karlskoga, numera bosatt i Göteborg, föredrar att kalla sin nya giv för ett konstverk. Konsten består av tre delar: musiken, texterna och målningarna i cd-häftet som tillsammans fulländar albumet In The Healing Rain. Personligen har jag svårt att se detta album som mer konstnärligt än vilken annan platta som helst, men Ander har i alla fall ett uttalat budskap med cd´n. Vad som känns förvånande med tanke på ovanstående är att när det snackas konst inom rockmusik så brukar det handla om rätt avancerade eller skumma musikaliska byggen, men Öyvind Anders låtar är just låtar. Dessutom i stil med 60-talsartister som The Searchers, tidiga Beatles och The Hollies, så detta är på intet sätt svårtillgängligt eller obegripligt.
Anders musik förekommer också i Ulf Malmros film Smala Sussie från 2003. Själv har jag inte sett den så jag vet inte om filmmusiken är av samma slag som på In The Healing Rain, men albumlåtarna skulle i alla fall passa utmärkt till nostalgifilmer som American Grafitti och Grease. Inte textmässigt kanske, men definitivt musikaliskt. Hur som haver: Ander har en ljus, fin röst som passar genren och plattan innehåller några pärlor som “Heaven help us all”, “Free fall” och titelspåret. Dessutom bjuds skönt gitarr- och pianolir. En trevlig cd, helt enkelt.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …