Robert Lagerström – FREAK- boken om Freddie Wadling

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gästskribent )

[bok, Reverb Förlag 2005, betyg: 0]

Robert Lagerström ger oss en fyllig redogörelse över alla de varierande musikaliska projekt som Freddie Wadling medverkat i svenskt musikliv, från 70-talets punkrockande Straitjacket fram till 2005 års solo-Wadling på skivan Jag är monstret. Vi får en detaljrik översikt av främst den västsvenska alternativscenens alla kreativa musiker, svartklubbsfixare och ett par konstnärer därtill, och vad dessa sysslat med i Wadlings närhet under de senaste tre decennierna. Många fyllor blev det, en stor portion kaos, sjukdom och ångest för Wadlings personliga del, men också kreativ gemenskap och vänskap med människor av de mest skiftande karaktär. Lagerström har inte nöjt sig med att luta sig mot åren av vänskap med Wadling, utan gått grundligt tillväga och intervjuat ett femtiotal personer som ger sina personliga bilder av mannen, myten, monstret.

Lite nördigt blir det, om man nu inte är superintresserad av vartenda litet sidospår som Wadling varit inne och vänt på. Lite skrämmande blir det nog också, för dem som upptäckt Wadling via Vreeswijk- och Taubetolkningar. Det är mycket droger och galenskap vi dras in i när vi tittar in i Freddies liv, och man har svårt att fatta att mannen fortfarande är vid liv efter all skit han förgiftat sig med –fast Freddie kallar det självmedicinering. Vännerna och kollegerna är många, och de har burit honom vid många tillfällen genom åren, då han inte själv förmått mycket mer än sjunga. Riktigt intressant vore det att läsa en bok om Fru Wadling, Bella, som levt i kärlek med denne psykiskt och fysiskt sjuka missbrukare sedan slutet av åttiotalet.

Är han då en självupptagen mänskospillra totalt beroende av andra i varje aspekt av en vardaglig tillvaro – eller en musikalisk och konstnärlig gudom som står över allt vad mat, hyra och ansvar heter? Både och kanske. Det jag saknar i boken är något av den magi, poesi och kraft som får Rösten att trollbinda varje lyssnare. Lagerströms berättelse är en rak journalistisk rapport av Freddie Wadlings aktiviteter genom åren, men det tycks som om Människan Freddie alltjämt döljs i drogrus, nattskuggor och speglingar.

FOTNOT: Författaren har valt att inte betygsätta boken.

Recenserad av: Susanna Arolin

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …