Thursday , July 18 2024

Various Artists – Camping 2

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, BPitch Control, betyg: 0]

Vissa Zero-läsare kanske har lagt märke till att vi har skrivit en del om skivbolaget BPitch Control i våra senaste nummer? Vissa kanske har tyckt att Ellen Allien, Modeselektor eller Tomas Andersson har verkat spännande? Vissa av er kanske har sett en eller par av bolagets artister på den trevliga stockholmsklubben Neat? För er har jag två goda nyheter.

För det första kommer BPitch Control att få bättre distribution i Sverige under 2006. Ni kommer förhoppningsvis inte behöva leta i specialbutikerna längre, utan kommer att kunna hitta plattorna i ganska många “vanliga affärer”. För det andra finns det en ny, alldeles utmärkt BPitch-samling som ger en finfin introduktion till bolagets produktion.

Denna samling heter Camping 2 och är sammanställd av skivbolagschefen (och tillika electrostjärnan) Ellen Allien. Tolv artister bjuder på sammanlagt sjutton låtar och kompilationen har en imponerande bredd. Det öppnar oklanderligt med en Miss Kittin-remix av Ellens electrohit “Alles sehen”. Efter detta kommer The MFA in och gör en form av datoriserad discopop med break dance-influenser. Jag vet att det låter lite märkligt, men jag kan försäkra er om att soundet är mycket medryckande. Sedan tar finske Kiki (jo, det är en man, namnet till trots) över. Hans musik låter ungefär som ett imaginärt samarbete mellan Ladytron och Gary Numan. Lätt retroaktiga toner bjuder även berlinske Sascha Funke på i den melankoliska elektropopdängan “Quit Please”. Sedan börjar festen. Smash TV öser på med skön electrohouse och det börjar genast rycka i dansnerven. Detta leder oss fram till BPitch just nu kanske intressantaste artist, Tomas Andersson.

Svenske Tomas (som figurerar i senaste Zero) är i dagsläget ett av Europas absolut hetaste namn på den elektroniska musikscenen. Om ni har missat honom så handlar det om electro/techno med feta beats och snygga melodier. Tomas stora beundran för Kraftwerk och DAF lyser igenom och färgar soundet på ett sympatiskt sätt. Herr Anderssons “Washing Up” (här remixad av den inte helt okände kanadensaren Tiga) är faktiskt årets bästa, svenska låt. Den här mannen borde definitivt spela på nästa SAMA!

Samlingen fortsätter sedan med utmärkta inslag från bland andra Sylvie Marks (bubblande acid house) och Modeselektor (skön electro-grime). Helt plötsligt har vi nått skivans slut. De sjutton låtarna har bara flugit förbi. Inte en tråkig sekund, med andra ord.

Du som är nyfiken på ny, fräsch elektronisk musik bör verkligen(!) införskaffa den här skivan. Den musikaliska bredden sträcker sig från lätt retroinfluerad elektropop via acid house och electronica till electro-clash. Allt i en salig röra. Allt mycket underhållande.

Bäste “gammelsynthare”, sitt inte hemma och sortera dina vinyler från 1983. Vidga istället dina vyer och välkomna nutiden tillsammans med ett av Europas absolut intressantaste bolag. Bäste electro-fantast, du vet att den här samlingen är essentiell. Köp den, eller ångra dig. Ja, Camping 2 lär inte göra någon Zero-läsare besviken!

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …