Sunday , February 25 2024

Folie – Eyepennies

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Mitek/Border, betyg: 0]

Det här är en sympatisk platta. Folie, alias Stefan Thor, gör sval och minimalistisk musik som andas både Warp-electronica och techhouse. Det knastrar och knarrar. Det väser och pyser. Men det blir aldrig för svårt eller för abstrakt. Nej, istället gömmer sig varma melodier bakom de småknepiga rytmerna. Funkiga synthslingor varvas med mjuka ambient-harmonier på ett sätt som får mig att nicka belåtet. Stämningen avspeglas ganska bra i låttitlar som “Knaprig”, “Krogg” och “Viskos”. Sympatiskt är även att Eyepennies är dedikerad till Stefans lilla dotter, Ella Felicia, samt att albumet har ett mycket snyggt fodral. Så långt allt väl.

Den uppmärksamme läsaren har dock noterat att Folie inte fått något toppbetyg. Anledningen till det är att Eyepennies stundtals är en smula händelsefattig. Låtar som “Strum” och “Felicia” imponerar med en skönhet och ett driv som det är svårt att värja sig mot. Hade samtliga kompositioner haft den intensiteten hade Stefan Thor kunnat lägga världen för sina fötter. Nu stannar emellertid albumet till med jämna mellanrum, vilket sänker helhetsintrycket en smula. Förbannat sympatiskt är det hursomhelst. Om ni ännu inte har upptäckt skivbolaget Mitek rekommenderar jag er verkligen att undersöka fenomenet.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …