Wednesday , May 22 2024

Withered – Memento Mori

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Lifeforce Records, betyg: 0]

Det här dödsbandet från Arkansas, USA, har jämförts med tidiga Entombed och Mastodon. Det sistnämnda, troligtvis för att de har turnerat med bandet. I vilket fall som helst har Withered skapat en ovanligt varierad platta för att befinna sig i hårdrockens mörkaste katakomber. Memento Mori innehåller bara sju spår och albumets speltid passerar trettiosex minuter. Ett alldeles utmärkt och väl genomtänkt drag. På så vis kan de nämligen peta in lite av varje i musiken utan att bli spretiga, ojämna eller långtråkiga. Som “It´s all said” där snabbt ös, tung doom och melodiösa gitarrpartier samsas och ger plattan en seriös raketstart. Även “Within your grief” är en tungt melodiös sak och här visar bandet att de även har ett närmast boogieliknande sväng, vilket är ovanligt i dödssammanhang, tillika en av mina främsta invändningar mot många grupper inom genren. “Like locusts” inleds med en snygg, begravningsmelodi på gitarrerna och denna fortsätter att utvecklas då batteristen drar igång blastbeatsen och growlsången ekar som brunstiga dinosauriebröl i en urtidsgrotta. I “Silent grave” blir det metalmangel och “Beyond wrath” börjar så betongtungt att luften stannar. Medlemmarna i Withered kommer från akter som Social Infestation, Puaka Balava och Leechmilk. Withered bildades 2003 och efter en femspårs ep debuterade de således med Memento Mori. Är du minsta intresserade av stuket så håll koll, för detta är extremt givande.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …