Sunday , February 25 2024

Morticians – Mutilation Recreation

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

[album, Plutonium Distribution, betyg: 0]

Hässleholm har på senare tid skämt bort oss med bra musik. I först hand talar jag om Andreas Tilliander och Sophie Rimheden. Morticians utgåva på Plutonium är inget undantag från detta. Men det kanske inte är konstigt att just Morticians lyckas få ut en bra produkt. En av medlemmarna i bandet, Andreas Rimheden är nämligen bror till ovan nämnda Sophie, dessutom har Andreas Tilliander remastrat de gamla originalinspelningarna från originaldemon “Mutilation Recreation”. För det är just vad denna skiva är, en återutgivning av gruppens första demo.

Jag blir förundrad över att bandets sound fortfarande känns fräscht trots att det har över 10 år på nacken. När man tänker efter kan det rent av vara så att bandet helt enkelt låg före sin tid. Med sitt enkla arrangemang skapar de en mörk tung industrirock som var signifikant för sin tid och som håller än idag. Upplägget är som gjort för att presenteras på en mörk scen på någon av Sveriges syntklubbar. Än mer intressant blir det på CD två när några valda band ur Sveriges syntelit ger bandets material en tuff tackling som heter 2000-talet. Här ger artister som Cryo, Sophie Rimheden och Project-X sina tolkningar av albumet “Mutilation Recreation”. Med dagens teknik visar dessa band att Morticians material står upp för denna tackling rakryggad. Bland annat visar Cryo att låten Deathstars är riktigt bra. Project-X fortsätter och hanterar Zombie Centerfold på bästa sätt. Förhoppningsvis har bandet uppdaterat sin teknik och kan ge ut ett nytt fräscht album som andas år 2005, där materialet inte behöver tolkas av andra band.

Huruvida den musikaliska inaveln i Hässleholm är nyttig för bandet vet jag inte, men det kanske är dags att öppna upp dörren för framtida förslag.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …