Harold Budd & Robin Guthrie – Mysterious Skin (Soundtrack)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Commotion Records / Showtime, betyg: 0]

Den som är bara det minsta bekant med ambientmusik, eller brittisk alternativrock från 80-talet för den delen, reagerar genast igenkännande bara vid att läsa namnen Harold Budd & Robin Guthrie, kompositörerna till det här soundtracket. Men även om man inte är en fena på att lägga namn på minnet, så kan man ändå mycket väl drabbas av musikaliska deja-vu-känslor vid genomlyssningen av “Mysterious Skin”, eftersom mycket av musiken tycks innehålla själva essensen av såväl Budds som Guthries karakteristiska sound.

Harold Budd tillhör ambientpionjärerna som lite i skuggan av, men ändå tillsammans med, Brian Eno undersökte och utvecklade genren under 80-talet. Hans signum blev det mäktiga flygelsoundet som närmast kan beskrivas som ett piano som omgärdat av effekter förmedlade känslan för en lyssnare av att ensam befinna i en katedral, i ett enorm bergrum eller i en dimmig dröm endast med pianot som sällskap.

Robin Guthrie var en av grundarna till skotska Cocteau Twins, som var skivbolaget 4AD’s flaggskepp under sin storhetstid på 80-talet. Några av gruppens kännetecken var bland annat den ordlösa sången som framfördes av makalösa Elizabeth Fraser och den glittrande, stämningsfulla ljudbild som Guthrie trollade fram med sin effektmättade gitarr. Guthrie satte också sin prägel på This Mortal Coil’s första skiva, en “hobbygrupp” som bestod av medlemmar från olika 4AD-band.

1986 släppte 4AD skivan “The Moon And The Melodies” som var ett samarbete mellan Cocteau Twins och Harold Budd, även om Cocteau Twins egentligen aldrig nämndes i sammanhanget. På sätt och vis skulle jag vilja påstå att “Mysterious Skin” är en fortsättning på den plattan, minus Frasers sång och Raymondes bas. För “Mysterious Skin” är minst lika mycket en vanlig skiva som ett soundtrack. Faktum är att jag har full förståelse för att någon gör en film enbart för att åter sammanföra Budd och Guthrie så att världen kan berikas med ytterligare ett gnistrande mästerverk.

Så om du söker stämningar till dina drömmar, till dina ömma kärleksstunder, till dina grubblerier eller lyckliga stunder, då är “Mysterious Skin” plattan för dig. Men om du söker själlös musik som enbart skall underhålla, men absolut inte utmana eller reta dina sinnen, då är detta helt fel för dig, för här finns bara känslor och inte en löjlig groda på flera universum när.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …