Thursday , April 25 2024

Kutna Hora – Obsession, Faith, Perseverance

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ars Musica Diffundére, betyg: 0]

Kutna Hora från Argentina bildades 2001. Folkgoth-bandet gör vemodiga, melodiska och ofta atmosfäriska låtar på akustiska instrument, keyboards och programmering. Resultatet är spännande, vackert och udda. Främst är det raka rytmer som dominerar, melankoliska melodier och ett dystert vemod som, tillsammans med Fernando Dieguez röst, genomsyrar denna egensinniga och charmiga platta.
Problemet albumet lider av är att det i längden blir lite enahanda, men det blir å andra sidan aldrig dåligt. Kutna Hora har helt enkelt gjort en för lång skiva, bara.
Men låt inte det hindra. Lyssna istället på när fiolerna i “Circles” tar låten till oväntade platser eller när viskande, drogade körer får “Baguala” att kännas som en påtänd hippies omtöcknade vandring i mörkret. Eller som i “Farlands” och “If I could ride my horses”, där Kutna Hora framstår som ett rent popband. I det senast nämnda spåret vilar en smått dramatisk och melankolisk känsla över anrättningen som för tankarna till 60-talet.
Obsession, Faith, Perseverance är ingenting för den rastlöse lyssnaren. Tempot går sakta och händelseutvecklingen smyger sig ut genom högtalarna. Avstressande, jordnära och fint.

Om Webbmaster

Kolla även

Freddie Wadling och Henrik Cederblom spelar och sjunger sittandes på varsin pall.

Nu släpps tidigare outgivet material med Freddie Wadling!

Freddie Wadling framstår så här sju år efter sin död allt mer som ett unikum …