Tuesday , April 23 2024

Peter Murphy – Unshattered

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Fullfill / Sound Pollution, betyg: 0]

Det verkar som att Peter Murphy tröttnat helt på att ses som gothens gudfader. Unshattered, Murphys senaste soloalbum, är ljusår ifrån alla batcave-hits som han framförde i Bauhaus för snart trettio år sedan. Han fortsätter sin vana trogen med att inte repetera sig själv. Unshattered är exempelvis långt ifrån den orientaldoftande soloskivan Dust. Musiken påminner snarare om David Bowies mer livsbejakande stunder från den senaste tioårsperioden. Även Murphy själv låter mer som Bowie än någonsin, till och med mer än när Bauhaus gjorde “Ziggy Stardust”-covern.

Det mogna, romantiska soundet är emellanåt riktigt angenämt. Akustiskt gitarrplockande, mysiga munspelsmellanspel och Murphys passionerade sångstil för tankarna till nyförälskade par som drunknar i varandra på någon uteservering. Undantaget är introt till avslutande “Breaking no one’s heaven”, där Murphy kryptiskt mässar med sin mörkaste röst i en minut, för att sedan återvända till sitt mysläge och lidelsefullt nödrimma “It came as no surprise / love was in your eyes”.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …