System of a Down – Mezmerize

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

[album, American/Columbia, betyg: 0]

Äntligen är System of a Down tillbaks på allvar. Deras senaste album “Steal this Album” som kom 2002 var en utgåva full av material som blev över från inspelningen av “Toxicity” som kom 2001. “Mezmerize” som är det första i en serie av två nya studioalbum som skall släppas detta år. Den andra delen “Hypnotize” är planerad att se dagens ljus till hösten.

Den största skillnade som märks på “Mezmerize” är att gitarristen och bandets ledare Daron Malakian på bekostnad av den givne sångaren Serj Tankian tagit över mikrofonen allt mer. Vad detta beror på låter jag vara osagt men helt klart står det fast att en låt som balladen Lost in Hollywood hade nått en helt annan dimension om Serj hade stått bakom mikrofonen. Darons sviktar på sina ställen och är allt för klen. Annars är allt sig likt, System of a Down står upp för sina åsikter vilket märks i låtar som Cigaro där man tar upp maktmissbruk och singeln B.Y.O.B., som för övrigt har en torftig pophistoria till refräng, där man ifrågasätter USA's armerekrytering.

Även USA:s tv kanaler får sig en känga i Violent Pornography. Musik mässigt är det mesta sig likt och System of a Down blandar hej vilt mellan olika musikstilar och väver ihop detta till System of a Downs egna sound. Rakt igenom är detta ett helgjuten System of a Down album, men även solen har sina fläckar som Old School Hollywood där bandet försöker väva in vissa elektroniska element i bandets sound. Detta passar inte riktig bandets sound, dock reparerar de sig i balladen Lost in Hollywood som är en vacker historia men som sagts tidigare hade lyfts av Serj djupa stämma istället för Darons. Vidare bör Cigaro med sina vansinniga gitarrer och Sad Statue som är en klassisk System of a Down låt som höjer sig över de andra.

Här finns någonting för alla. Det tog sin tid men System of a Down har gjort en fullvärdig efterträdare till “Toxicity”.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …