Alexander Hacke – Sanctuary

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Koolarrow Records/Border, betyg: 0]

Låt er inte skrämmas bort av de inledande låtarna. Bitarna faller på plats med tiden. Alexander Hacke från Einstürzende Neubauten har gjort sin första soloplatta i och med Sanctuary. Första gången jag hörde den undrade jag vad tusan han pysslar med, men alla dessa ljud, röster, repetetiva djungelrytmer och märkliga infall växer till en riktigt strålande kraft efter ett tag. Det gäller att inte ge upp och istället ge sig hän. Samtidigt ska det sägas att Sanctuary inte är en platta för alla. Den kräver att du vill ha någonting utöver det ordinära.
Troligtvis får du en hint när jag nämner några av Hackes gästartister: J.G. Thirlwell (Foetus), Algis Kizys (Swans), David Yow (The Jesus Lizards), Chrislo Haas (Liaisons Dangereuses) och Neubauten-polaren Andrew Chudy till exempel. Dessutom sjunger italienskan Gianna Nannini på “Per sempre butterfly” och henne är det ju alltid trevligt att höra. Även Nils Wohlrabe från Göteborgs dekadenta stolthet The Leather Nun är med på ett hörn, så det är en salig blandning av musiker på denna suggestiva, cineastiska drömresa.
Här blandas fuzztungt rytmiskt mörker (“Seven”) med totaltrippat mardrömslikt (“Yours truly”) med bisvärmande icke-rytmisk koma-musik (“Brush/Throat”) och allt möjligt där emellan. Det är njutbart, skrämmande, störande och vackert, men framförallt är Hackes debut en fascinerande historia. För dig med öppna sinnen.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …