Wednesday , June 12 2024

Weezer – Make Believe

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Geffen / Universal, betyg: 0]

Att Rivers Cuomo, Weezers sångare och låtskrivare, är en kuf är inget nytt. Inför skapandet av Make Believe isolerade han sig i en lägenhet endast inredd med en madrass och en mikrovågsugn. Han genomgick en tvåårig celibatperiod (som han fortfarande inte brutit) och prövade på ett flertal mediteringsmetoder. En av dessa gick ut på att han satt inlåst i en garderob i flera dygn. Han har även förlängt sitt ena ben, för att jämna ut höjdskillnaden mot det andra. Men likväl är Weezer ett av USA:s mest populära band. Det beror nog inte enbart på Cuomos fascinerande karaktär, utan även dennes förmåga att emellanåt skriva förkrossande snygga powerpopdängor. På Make Believe, Los Angeles-gruppens femte album, är inte mycket nytt. Musiken är som vanligt varm och radiovänlig västkustspop, med kontrasterna riffande elgitarrer och vemodiga texter. Cuomo är fortfarande den lille nörden med det stora hjärtat. Hans röst är lika öm och vacker som han själv är liten, särskilt när tar ifrån tårna av sina canvasskor i balladrefrängerna. Cuomo har fortfarande inte tagit till vara på sitt kändisskap, vilket konstateras i inledande, allsångsvänliga “Beverly Hills”:

It's something that you're born into
And I just don't belong

Största överraskningen på Make Believe är den nästan syntpoppiga “This is such a pity” där Cuomo sjunger om att man borde ge kärlek till varandra istället för hat. Han är nog den ende som kan komma undan med en sådan textrad och ha hedern i behåll.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …