Thursday , July 18 2024

Syrian – Kosmonauta

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, A Different Drum, betyg: 0]

Jag måste erkänna att jag är mycket begränsad vad gäller italiensk musik. Visst känner man till en del klassiska kompositörer, smörgänget som slog igenom i slutet av åttiotalet samt, givetvis, italodisco gänget. Men därutöver är det stopp. Kan lugnt säga att italiensk synthpop eller eurodisco lyser med sin frånvaro i skivhyllan. Den nollan är nu spräckt i och med Syrians “Kosmonauta”.

“Kosmonauta” är berättelsen om en framtida global katastrof som tvingar människan välja mellan att söka sig ett nytt hem i universum, eller att gå under tillsammans med jorden. Temat kan knappast beskyllas för att vara originellt, och det är väl inte musiken heller direkt. Å andra sidan, hur många original finns det?

Genom låtarna får vi tillsammans med Syrian följa med på den utvalde Kosmonautens resa, resan som givetvis inte är utan komplikationer. Musikaliskt finns här massor av musikaliska influenser. Det går att hitta spår från gamlingar som Jean Michel Jarre och Space och från modernare snubbar som Sash! men därutöver är musiken en frisk mischmasch av synthpop och eurotechno. Trots att det inte originellt så är det ändå väldigt eget. Mycket tack vare Andylab som sjunger. Han lyckas verkligen ge intryck av att vara konstant nyvaken genom sitt lite släpiga sätt och sin charmiga brytning ta sig genom texterna.

“Kosmonauta” går också att få tag i som dubbel-CD, där bonusskivan “Re-Synchronized” består av ett gäng nya mixar från låtar tidigare släppta på albumet “De-Synchronized”. Och detta stökar till betyget, eftersom endast “Kosmonauta” tyvärr inte når upp till mer än en tvåa medan “Re-Synchronized” är en rivig samling låtar som lätt klockar in på en stark trea, eller ännu högre. Men jag går på den vanliga utgåvan, och då blir betyget det lägre.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …