Thursday , December 7 2023

Jet Set Swe – From Sweden To You

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Parad Records/ FLC Distribution, betyg: 0]

James Bond med Sean Connery i huvudrollen, Playboy-partyn vid poolen och en ung Hugh Hefner i vinröd morgonrock, casinon med roulettebord, Tom Jones i Las Vegas, James Last på vinyl, svartvita deckarserier på tv, cocktails, Cadillacks, lika vita som Elvis scenkostymer, herrar i frack, damer i högklackat och glittrande kortkort, Shirley Bassey, pop-modé och popkonst; heltäckningsmattor, Brigitte Bardot, science fiction, Clint Eastwood, cigaretter i långa munstycken, färggranna plastmöbler, utsvängda byxben, polotröjor, Batman, Helgonet, John Drake, Mannen från U.N.C.L.E, Lucy Show, manchettknappar, hasch i vattenpipor, Apornas Planet-filmerna, champagne och hummer, dansöser i fågelburar på rock-klubbarna, gabardinbrallor, Andy Warhol, Modesty Blaise och Barbarella med Jane Fonda.
Det är så Jet Set Swe låter. Som alltihop på en gång. Antingen fattar ni eller så är ni för unga. Om ni är för unga säger jag bara: Austin Powers, så hänger ni också med.
Jet Set Swe gör detta så grymt bra att jag både skrattar och minns barndomen i ett nostalgiskt sken (vilket inte händer ofta). Den här plattan är som ett perfekt soundtrack till andra halvan av 60-talet. Så väl genomtänkt, realistiskt framfört och låtarna valda med sådan precision att man blir mörkrädd. Det enda som fattas är en version av “Je t´aime…moi non plus” som Serge Gainsbourg och Jane Birkin gjorde succe/skandal med då det begav sig. From Sweden To You funkar både som hissmusik och till intensivlyssning. En fulländad cd!

Om Webbmaster

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …