Thursday , December 7 2023

Within Temptation – The Silent Force

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, BMG, betyg: 0]

Ett magnifikt intro inleder The Silent Force och sätter standarden för resten av plattan. Sharon den Adel sjunger som en ängel. Hon har begåvats med en ljus, ren, mycket vacker och följsam röst. Musikaliskt är Within Temptations musik bombastisk och symfonisk gothmetal, men med tyngpunkten lagd på det symfoniska snarare än på metallen. De smäktande stråkarna dominerar över gitarrerna och ljudbilden blir till en mastig soundskrapa.
I början hade jag svårt att skilja låtarna åt. The Silent Force är dock en cd som vinner i längden. Efter ett tag utkristalliserar sig höjdpunkterna och därefter blir de fler och fler. Till sist har de olika byggstenarna skapat ett slott av romantik, dramatik och skönhet. Spår som “Stand my ground”, “See who I am”, “Memories” som bandet nyligen har gjort en video till, “Angels” och fantastiska “Aquarius” är några av topparna. Stil- och soundmässigt är detta en mycket jämn platta. Vissa låtar är dock inte lika starka som tidigare nämnda spår och de tenderar att omärkligt flyta förbi. Däremot finns det inga direkta bottennapp på cd´n och helheten är således ytterst njutbar. Tycker ni om Leaves Eyes, Nightwish, After Forever och övriga grupper inom genren bör ni absolut bekanta er med Within Temptation. Det här holländska bandet har vad som krävs. Med tanke på att The Silent Force bara är deras tredje fullängdare finns det god anledning att också se fram mot deras kommande alster.

Om Webbmaster

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …