Plastic Noise Experience – Maschinenmusik

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Alfa Matrix, betyg: 0]

Plastic Noise Experience är ett par tyska gossar som inte sticker under stol med att dom hämtat en och annan influens från föregångarna och förebilderna Kraftwerk. Vilket är tur, för det skulle bli ytterst pinsamt om dom påstod något annat, här finns nämligen Kraftwerks anda i såväl melodier, ljud och sång. Ändå går det inte att anklaga PNE för att vara rena plagiat, dom har tillräckligt mycket egna idéer och uppslag för att det ändå skall bli något annorlunda.

Egentligen blir jag inte riktigt klok på “Machinenmusik”, den innehåller så mycket musikaliska referenser att jag blir helt vimmelkantig. När jag dessutom ibland tycker mig höra Tyskarna Från Lunds parodiska Kraftwerk-imitationer vet jag inte om man skall ta PNE på alvar. Eller när man helt oblygt spelar extremt elektronisk blippig musik och kallar en låt för “Monoton Synchron” och en annan för “Heimcomputer”, tyder det på ett enormt självförtroende eller på lusten att retas? Personligen tror jag faktiskt att PNE besitter ett mycket stort mått av just självförtroende och att det också är det som gör att gruppen undervikter att trilla ner i plagiatsgropen. Och det är också det som gör “Machinenmusik” till ett trevligt vitamintillskott för alla anhängare av extremt elektrifierad analog hårdsynth.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …