Saturday , April 20 2024

V/A – Blues Lounge

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Putumayo World Music, betyg: 0]

Traditionell, akustisk blues från 40- och 60-talen har här remixats och tolkats av diverse DJ´s och producenter. Skivans mest namnkunnige är Moby som gör “Run on”. Den elektroniska kostymen klär märkvärdigt nog den gamla grundläggande bluesen väldigt bra i de flesta fall och visar hur odödlig denna uråldriga genre verkligen är. Själen och hjärtat finns där i bluesen, i de svarta rösterna och de krossas inte under samplingarna och de moderna dansrytmerna, viket skulle ha kunnat inträffa under ovarsamma fingrar. Uppenbarligen har det funnits mycket respekt för det gamla materialet hos de moderna elektronik-trollkarlarna. Några av cd´ns höjdpunkter, förutom den nämnda Moby-låten, är t.ex Boozoo Bajou feat. Wayne Martin som i “Camioux” får till en svängig, cool och repetetiv träskblues. En annan är inledande Little Axe´s “Midnight dream” med munspel, synthljud och ett medryckande gung. Faller ni för den här plattan så leta reda på de tre tidigare i serien: Mali to Memphis, Mississippi Blues och American Blues.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …