Wednesday , April 17 2024

Squidfarm Disaster – Half A Squid

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Irritum Records, betyg: 0]

Galet och knäppt, men samtidigt rätt kul och underhållande, är musiken den här trion gör. Bläckfiskfarmen påminner om en vansinnig och absurd fortsättning på vad The Residents pysslade med en gång i tiden. Kanske att man även kan spåra drag ifrån excentriska Snakefinger och någonstans i botten vilar Frank Zappas ande över hela anrättningen. Rent musikaliskt kan inte Squidfarm Disaster jämföras med Zappa, då bläckfiskmusikanterna inte är lika skickliga musiker, men humorn, galenskapen och det absurda ligger i linje med vissa av pappa Franks tokerier.
Det är således inte direkt lättillgänglig musik Squidfarm Disaster bjuder på. Ofta flera taktbyten i varje låt, tvära kast, en “sångare” som snarare reciterar lyriken än sjunger den, sångtexter utan rim och reson, samt en svårförklarad cirkusmusik som inte låter sig tämjas av gränser åt något håll. Om detta är på allvar eller ett skämt får var och en avgöra, men jag har svårt att inte skratta åt de märkliga vändningar de här fem låtarna tar. Dessa låtar är i sin tur numrerade istället för betitlade och “Tentacle #2” samt “Tentacle #3” är i mitt tycke de bästa. Med en mer originell sångare hade den här plattan varit klart bättre, men den duger rätt fint ändå och skönsång är nog inte vad bandet intresserar sig för. Förvänta er ingen vanlig mainstream-musik bara, för då blir ni allvarligt besvikna.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …