Wednesday , April 17 2024

Sandoz – Digital Lifeforms (redux)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Mute / Playground, betyg: 0]

Den senaste tiden har onekligen inneburit en festmåltid för alla finsmakare av brittisk elektronisk musik. Mute har haft vänligheten att släppa en mängd återutgivningar, samlingar och mixar med Cabaret Voltaire och Throbbing Gristle. I ärlighetens namn bleknar Sandoz-plattorna en aning sett från det perspektivet. Musiken på dubbelskivan Digital Lifeforms (Redux) tillverkades i början av 90-talet och delar av den släpptes först på tre vinyl-tolvor, som sedan släpptes som en cd vid namn Digital Lifeforms 1993. Att Richard H Kirk står bakom Sandoz vet nog de flesta fans redan, likaså att hans inspiration vid tillfället var att sluta göra kall, experimentell musik och istället göra något bredare och varmare. Resultatet blev ett slags post-acid house, klart besläktat med ett (mestadels) instrumentalt Shamen och annan dylik musik. Nuförtiden känns detta kanske något slätstruket och inte speciellt nyskapande men är fortfarande klart angenämt. Visst, ibland känns referenserna lite väl banala men det är inte över gränsen för vad som varit störande. Vad som är speciellt intressant med Redux är skiva 2, som till största delen består av material som är tidigare osläppt. Det som inte ansågs passa in riktigt tidigare blir nu istället det som känns fräschast och intressantast. Här blir musiken just ett snäpp kallare och rytmerna går inte längre på samma sätt att lyfta in i standardmall. Här finns favoriter som “Tribal Warfare” och “Zombie Savane”. Det är primärt bonusskivan som gör denna dubbel-cd köpvärd eftersom de som främst kommer tilltalas av den här återutgivningen är de som redan är Sandoz-fans. Övriga kan absolut finna en njutningsbar bakgrundsplatta till förfesten men då finns det modernare alternativ att tillgå.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …