Saturday , April 1 2023

David & The Citizens – Big Chill

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[ep, Adrian Recordings, betyg: 0]

Med överenergiska livespelningar och små hits som “I've Been Floting Upstreams Since We Parted” och “Song Against Life” har bandet skapat en bild av sig själva som de, enligt pressreleasen, inte verkar vara riktigt tillfreds med. Jag förstår att David & The Citizens är trötta på den “gängse” bilden av dem som det där käcka och sprudlande popbandet från Skåne. Jag förstår att de är trötta på att ideligen bli jämförda med Bright Eyes och Neutral Milk Hotel men EP'n “Big Chill” lär tyvärr inte tvätta bort någon stämpel.

Titellåten är en duett med Mattias Alkberg och lyfter just därför. En stark melodilinje och en drivande basgång guidar oss genom en studsande poplåt där Mattias Alkberg’s röst fläktar svalt i det höga tempot. Den skara som lyssnar och uppskattar The Citizens lär känna igen sig i alla fyra spår men efter att ha följt deras musikaliska utveckling sedan deras första EP “Now She Sleeps In A Box In The Good Soil Of Denmark” kan jag tycka att de börjar trampa lite luft nu. Det brister i variation och den låtudd som fanns på debuten har förslöats markant. Om de nu så gärna vill förändra sin framtoning får de arbeta lite för det. Om “Big Chill” är ett steg på vägen så är “Let's Not Fall Apart” och “Kellerman’s Song” ett lika stort steg tillbaka, hur småtrevliga de än är.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Vogon Poetry - The Guide

Vogon Poetry – The Guide

Stor igenkänningsfaktor när Vogon Poetry nu är tillbaka med nytt material. Bandet har existerat sedan …