Saturday , April 13 2024

John Frusciante – Shadows Collide With People

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Warner, betyg: 0]

Till vardags spelar John Frusciante gitarr i ett av världens mest framgångsrika band men han har aldrig känt sig riktigt bekväm i det extremt starka rampljus som Red Hot Chili Peppers befinner sig i. Det var en av de större anledningarna till varför han lämnade bandet och försvann in i ett helvete av heroin och depression strax efter bandets stora genombrott med “BloodSugarSexMagik”. Nu har han vänt knarket ryggen och lagom till dundersuccén “Californiacation” var han tillbaka i bandet och sedan dess har deras popularitet bara ökat. Möjligtvis är det dessa små soloäventyr som har ersatt heroinet och agerat demonkanaliserare. Hans förra soloäventyr “To Record Water For Ten Days” var en positiv överraskning, full av av melankoliska och sorgsvärtade sånger.

“Shadows Collide With People” tar vid där förra plattan slutade och inledningen är storartad. “Omission”, “Regret” och “Ricky” är enkla effektbelagda halvballader som samtliga har klara drag av moderskeppet Chili Peppers. Orosmolnet växer dock i takt med att de musikaliska svängarna blir allt vidare och plattan, som i början kändes så anspråkslös och trevlig blir allt mer svårtuggad för varje spår. Det visar sig snart vara på tok för svårt att hålla samman de 18 låtarna till en fungerande enhet och fasaden rasar. Det som i kraftigt nedbantad form kunde varit något extraordinärt blir i stället ett ofokuserat äventyr. För att vifta bort dimman iscensätter han små klaustrofobiska avledningsmanövrar men det maskinella oväsendet i “00Ghost27” och “Failure33 Object” gör det bara värre.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …