Thursday , December 7 2023

Vision System – Monochrome

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Petrol Recording, betyg: 0]

Karlstadsduon Vision System har hängt med ett tag, men det är först nu med fullängdaren “Monochrome” som dom debuterar på allvar och blir tillgängliga för den bredare publiken.

Vision System spelar en förhållandevis lägmäld synthpop, eller man kanske kan beskriva det som pop där synthar tillåts ta stort utrymme. Som inspirationskällor nämns grupper som 80-talets The Cure och Depeche Mode, och visst hörs det. Men VS skulle lika gärna kunnat inspirerats av Mesh, Neuropa och KieTheVez. Musiken är relativt lågmäld, nästan blygsam, med spridda försök till lite gnista. Även sången är försiktig och lite småmysig, och sammantaget gör detta att VS i det närmaste ber om ursäkt för att dom stör med en skiva, “Vi vill spela musik, men vi gör det lite tyst så att ingen som inte vill höra blir upprörd”. På något sätt har man även lyckats mixa plattan så att det behövs antingen hörlurar eller en strålande hifi-anläggning för att urskilja alla detaljer i musiken. I en vanlig hemmastereo kommer inte musiken till sin rätt.

Men trots mina invändningar innehåller ändå skivan ett par rejäla pärlor såsom smått rockiga “Perfectly”, Depechiga “All There Is”, Ultravoxliknande “Dataflow” och favoriten “Hope” som stillsamt mysigt puttrar fram och där synthar, effekter och sång avvägs perfekt mot varandra. Dessa låtar gör att det vacklandet betyget landar på en trea, om än en svag sådan.

Om Webbmaster

Kolla även

Radar och Josefin Berger skapar magi i Pappa Kapsyls julsaga

Karl-Bertil Jonssons julafton, Grinchen, Tomten är far till alla barnen, Fanny och Alexander, Musses jul …