Thursday , April 18 2024

Mattias Alkberg BD – Tunaskolan

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Planekonomi/Border, betyg: 0]

Inom loppet av ett år har han varit med om att släppa The Bear Quartets kanonalbum “Angry Brigade” och med “Tunaskolan” visar Alkberg att han står tryggt på egna ben. En trygghet som inte varit alldeles uppenbar i hans föregående små projekt Mattias Alkberg Tre och Mattias Alkbergs Begravning.

Hans nattsvarta samhällssyn genomsyrar det mesta på “Tunaskolan” och han viftar frenetiskt med sin politiskt blodröda vänsternäve. Den vardagliga och samhällsskildrande poesi han skriver är både vacker och brutal och träffar lika hårt som verkligheten.

Singeln “Fyllskalle” kom i slutet av 2003 och om det hade stått Håkan Hellström på konvolutet så hade det varit en självklar hit. Förhandssnacket har utlovat punk och visst, om det gäller “Levande Begravd” eller “Sundbyberg” så är jag med men “Tunaskolan” är dock, bortsett från texterna långt i från ett punkalbum. Det skramlar bra i “Don Qioxote”, “Med Spöken” och “Matti och Angelica” men det stavas POP och det är ett område som herrn behärskar till fullo.

Likt BQ’s album så tar det tid innan man inser albumets styrkor men när de väl visar sig så är de oemotståndeliga.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …