Thursday , February 22 2024

Von Bondies – Pawn Shoppe Heart

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Sire/Warner, betyg: 0]

Lovorden har haglat över denna andra platta från Detroit bandet Von Bondies. Och jag kan inte annat än instämma i hyllningskörerna. För genom att smälta samman blues, soul, garagerock, Phil Spector pop har bandet skapat en högst egen variant på garagerock med många olika uttryckssätt.

Två exempel på detta är “No Regrets” vilket är garagerock i sann Stooges anda samt “Not that social” där basisten Carrie Smith sköter sången vilket är en skitig, ociviliserad mixning av garagerock och Girl Group Pop ingen kan sitta still till.

Och att bandet inte bara kan göra garagerock som slår knock på lyssnaren bevisar de i sjätte spåret “Mairead” vilket är en tung, svettig bluesrökare i sann Muddy Waters, Howling Wolf anda.

Plattan innehåller sammanlagt 12 spår plus ett bonusspår alla framförda av ett band med adrenalinet sprutande ur varje por. Trummisen Don Blum piskar skinnen med en sällan skådad frenesi. Basisten Carrie Smith vräker ut feta basmattor som får rutorna att skallra. Marcie Bolan piskar fram taggtrådsriff tillsammans med bandets sångare Jason Stollsheimer som framför texterna med samma inlevelse som 60-talets soulsångare framförde sina låtar.

Innan jag hörde denna platta var jag av den åsikten att kungarna av garagerock var The Raveonettes. Men efter hört “Pawn Shoppe Heart” som fullständigt dryper av energi, potens och jävlaranamma är det bara konstatera att de nya kungarna i denna genre är Von Bondies.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …