Tuesday , April 16 2024

Monster Magnet – Monolithic Baby!

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, SPV/Playground, betyg: 0]

Dave Wyndorf och hans Monster Magnet följer upp 2001 års God Says No med en mer temporik historia. Efter WTC-katastrofen den 11 september kände Dave att det inte fanns plats för Monster Magnets humorbetonade samhällskritik och cyniska världsbild. Efter tre år är dock tiden mogen för att dissa nya liksom gamla fenomen. Den här gången riktas tyngdpunkten av kritiken mot media och företeelser som dokusåpor och direktsända krig. I övrigt handlar det återigen om Wyndorfs speciella rockestetik och dennes syn på sex, världsreligioner och andra rockklichéer. Det är framfört humoristiskt och lättsinnat, även om allt inte är oseriöst menat. Testosteron finns det dock fortfarande gott om. Titlar som “Slut Machine” och de likartade texterna dryper av en stereotyp hårdrocksheterosexualitet som band som Backyard Babies bara skulle kunna drömma om att författa själva.

Musiken är som vanligt bredbent hård rock med tunga riff, sköna grooves och frikostiga solon. Det finns knappt kvar några spår av den 60-talspsykadelika som i det närmaste florerade i början av bandets karriär. Två klart godkända men kanske oväntade covers, i form av Robert Gilmours “There’s no way out of here” och Robert Calverts “The right stuff”, finns det även plats för. Sammanfattningsvis är Monolithic Baby! bättre än God Says No, men inte riktigt lika bra som genombrottsplattan Powertrip.

Fotnot: Monster Magnet spelar på Arenan i Stockholm onsdag den 10 mars.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …