Primal Fear – Devil's Ground

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Nuclear Blast/Sound Pollution, betyg: 0]

Innan jag fick denna platta hade jag bara läst en del artiklar om dessa tyskar, så att Judas Priest var deras stora källa till inspiration visste jag redan.

Men att de var så influerade av Priest att de mer framstår som ett coverband än ett vanligt band visste jag inte. Öppningsspåret “Metal Is Forever” låter som något Downing, Tipton, Halford kunnat skriva och framföra och samma gäller för merparten av de övriga spåren.

Visst finns det en del stycken där man kan skönja något eget i ljudbild. Men majoriteten av musiken låter som ren efterapning på Priest.

Även visuellt jobbar bandet hårt på att likna engelsmännen. Sångaren Ralf Scheppers ser ut som en Halford kopia, typsnittet de använder i bandnamnet ser ut som ett Priest kunde ha gjort osv.

Det är synd att man går in så hårt för att likna Priest, för musikerna är kompetenta och att de kan skriva bra låtar visar det faktum att de kan göra låtar som innehåller ordet metal i titeln (Metal Is Forever, In Metal).

Just det sistnämnda imponerar på starkt på mig som redan i slutet på 80-talet började fundera om det inte skulle införas dödsstraff på band som gjorde sådana låtar (Jag tror de flesta som är 35+ och i likhet med mig minns band som Anvil förstår vad jag menar).

Men som sagt va så är musiken alldeles för starkt färgad av Judas Priest för att gå hem hos mig. Så trots att det är välproducerat och bra framfört blir det tummen ner.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …