Thursday , February 22 2024

Stereolab – Margerine Eclipse

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Warner, betyg: 0]

Jag har alltid varit svag för Stereolabs sound. Att blanda fransk 60-talspop med tysk krautrock och modern electronica är en underbar idé.

Däremot har jag aldrig varit speciellt imponerad av gruppens låtar. Även om de kitschiga popbagatellerna är trevliga, så är de knappast något man går och nynnar på. Stereolab har snarare varit behaglig och sofistikerad bakgrundsmusik.

Undantagen har varit Mars Audiac Quintet (1994) och Emperor Tomato Ketchup (1996). Dessa starka och varierade plattor har även hållit vid mer aktiv lyssning.

Margerine Eclipse är verkligen inte oäven den heller. Xylofoner, flummiga synthar och Laetitia Sadiers ljuva stämma skapar en skön stämning tillsammans. Låtar som “Need To Be”, “La Demeure” och “The Man With 100 Cells” lyfter sig över mängden och ger skivan en profil.

Visst, det doftar fortfarande muzak här och var och många av låtarna glöms bort så fort de har slutat. Men det är trots allt lite av Stereolabs charm. Det här är inte riktigt lika bra som gruppens största succé, Emperor Tomato Ketchup. Men det är klart godkänt och rentutav en skiva att rekommendera?

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …