Daybehavior – Have You Ever Touched A Dream?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Memento Materia, betyg: 0]

1996 släppte Daybehavior sin utmärkta debutskiva Adored. På grund av skivbolagstrubbel har dock uppföljaren låtit vänta på sig. Men nu är den äntligen här och går under namnet Have You Ever Touched A Dream?

Det har hänt mycket på den elektroniska musikscenen sedan 1996. Helt nya genrer, som “futurepop” och “electroclash”, har uppkommit. Trevligt nog har Daybehavior gått sin egen väg och inte påverkats speciellt mycket av trenderna. Stockholmsgruppen har istället, i hög utsträckning, behållit soundet från Adored. De varvar alltså fortfarande glad Saint Etienne-influerad pop med suggestiva kompositioner i stil med Björk och Portishead.

Bland poplåtarna utmärker sig “Close Your Eyes” och “Mon Ami” mest positivt. Om den förstnämnda hade spelats in av Madonna och William Orbit hade den garanterat återfunnits på topplistorna. Den senare är en poppärla som leder tankarna till både Dubstar och Erasure. Även bland de trip hop-influerade spåren finns det godbitar. Speciellt “La Commedia” är mycket tilltalande. Helt plötsligt känns det som om man befinner sig på en fashionabel bar i centrala Rom …

Skivan är mycket välproducerad och Carl Hammar visar vid ett flertal tillfällen att han har fingertoppskänsla vad gäller elektronisk pop. Paulinda Crescentini sjunger i sin tur mycket bra. Hennes varma stämma är i klass med både Nina Perssons och Stina Nordenstams.

På skivans minuskonto måste dock en viss monotoni noteras. Speciellt balladerna känns ibland lite för händelsefattiga och förutsägbara. En eller två låtar som helt skilt sig från mängden hade lyft plattan. Varför inte ett instrumentalspår eller en duett mellan Paulinda och en manlig vokalist?

Hursomhelst är det här en utmärkt skiva och en värdig uppföljare till Adored. Elegantare elektronisk pop får man leta efter…

(Have You Ever Touched A Dream finns även som dubbel-cd. Bonusskivan består av remixar på albumspåren. Denna variant kan rekommenderas, då många av mixarna är intressanta.)

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …