Thursday , June 20 2024

Draconian – Where Lovers Mourn

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Napalm Records/Sound Pollution, betyg: -]

Säffle har väl inte precis gjort sig känd tidigare som ett ställe där det kommer bra musik ifrån, men i och att detta sjumannaband nu släpper sin första skiva har det blivit en radikal ändring på den punkten.

Historien om Draconian startade 1994 när gitarristen Johan Ericsson tillsammans med några vänner startade Kerberos, som efter att sångaren Anders Jacobsson anslutit sig till bandet gick från Melodiös Heavy/Deathmetal till Goth/Doommetal. Och i samband med det passade man även på att byta namn.

Efter det har det sket en del ändringar i lineupen, och idag består bandet förutom Johan och Anders av Andreas Karlsson (Synth), Magnus Bergström (Gitarr), Jerry Torstensson (Trummor), Tomas Jäger (Bas) samt Lisa Johansson (sång).

Grunden för bandets musik är Goth/Doommetal och utifrån det har man vävt ihop en blytung väldigt fascinerande ljudbild som är svartare än kol och redan från första sekunden jag hör den är jag helt fast i deras musik.

Att ge sig in på en närmare beskrivning av gruppens sound är nästintill omöjligt, för detta är musik som inte kan beskrivas i ord utan som måste höras för att man ska kunna ta till sig den. Jag kanske är störd, men finns det något jag gillar så är det musik som när man lyssnar på den i ett kolsvart rum ger en känsla av både välbefinnande och obehag över ens hälsa. Det kanske låter konstigt, men har man någon gång lyssnat på Ozzys “Diary Of A Madman” eller Mercyful Fates “Don’t Break The Oath” i ett kolsvart rum tror jag man förstår vad jag menar, nu är detta i och för sig varken Hårdrock eller Blackmetal, men den känslan jag får av tidigare nämnda spår får jag även här. Och det är ett bra betyg.

Detta är en oerhört stark debutskiva och fortsätter gruppen att göra såhär bra musik, ja då ser framtiden väldigt ljus ut för denna genre.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …