Wednesday , May 22 2024

Tricky – Vulnerable

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[album, Anti / Epitaph, betyg: -]

Här har vi en platta som verkligen får en att bli glad. Den tidigare Mörkrets Furste har gått och fått smak på såväl livet som musiken igen och det bara bubblar över alla kanter. Eller ja, jag kanske inte ska överdriva, för självklart låter detta omisskännligt Tricky, både vad gäller hans unika stämma och hans musikaliska ådror. Jag måste erkänna att förra plattan, Blowback, aldrig fungerade på mig. Vulnerable känns mer genuin, det är inte alls en tillbakagång till hans svåraste elektroniska dagar utan bara en fantastiskt intelligent och samtidigt hundraprocentigt känslosam produktion. Här finns allt, en spröd XTC-cover på akustisk gitarr (“Dear God”) direkt uppföljd av en konstruktiv rock-rökare i “How high” som bitvis är så industriell att Marilyn Manson kan packa ihop och tacka för sig. På många sätt känns Vulnerable som en ny Maxinquaye (sångerskan är den här gången italienska och heter Costanza), skapad på inspiration och med en vilja att bygga något nytt. Den här gången är det mycket längre till den musikaliska periferin, men det är en ärlig, helgjuten och glädjefylld smältdegel av stilar och ljud. Pluspoäng också för den imponerande påkostade dubbelversionen med bifogad DVD, där vi får följa med och träffa mannen och reda ut myten. Äntligen en skiva där man får mycket för pengarna i dessa bisarrt dyra skivköpartider.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …