Turbonegro – Scandinavian Leather

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, Burning Heart Records, betyg: -]

Efter fem år är det dags för Turbonegros femte studioalbum. Få rockband har nog varit så mytomspunna som de denimklädda norrmännen med deras hårdhomo-/ mörker-/ punkrock-image. De splittrades 1998 på grund av mental ohälsa och drogproblem. Trots att de redan hade en relativt stor publik var det såklart först efter det som Turbonegro blev ett riktigt kultband. Deras popularitet fortsatte öka och kulminerade i och med hyllningsalbumet Alpha Motherfuckers, där bl a Supersuckers, Queens Of The Stone Age, Nashville Pussy och Zeke medverkade. En återförening låg i luften och efter ett antal bejublade festivalspelningar förra sommaren beslutade Turbonegro att de skulle spela in ett nytt album. Anledningen lär vara för att de tyckte att det görs alldeles för dålig rockmusik nuförtiden, världen behöver Turbonegro.

Jag konstaterar snabbt att Turbonegro fortfarande är ett av de bättre banden i genren. Scandinavian Leathers sound känns igen från bandets förra alster Apocalypse Dudes, välproducerat utan att ge avkall på energi och känsla. Inledande “Wipe It ’til It Bleeds” låter precis som man förväntar sig, vilket gäller för hela albumet. Men det är absolut inget negativt i Turbonegros fall. Tvärtom. Den formula för stenhård rockmusik de hittade för förra albumet håller fortfarande. “Gimmie Some”, “Sell Your Body (To The Night)” och “Turbonegro Must Be Destroyed” sätter sig snabbt i huvudet, den sistnämnda är dessutom ett lysande exempel på bandets självdistans. Det enda problemet är att det känns som att de har bränt allt krut på skivans första halva, där varje spår är en klockren hit. Mot slutet känns låtarna inte längre lika självklara. På det hela taget är det dock mot alla odds en riktigt bra comeback-platta som förtjänar all respekt.

Och just det, Turbonegro har också lyckats få självaste Klaus Voorman att designa sitt första skivomslag sedan The Beatles legendariska Revolver. Bara en sån sak.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …