Promatic – Promatic

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Contra Music/Edel, betyg: -]

När Proof från D-12 och Dogmatic, en rappare som enligt utsago är en av de största på Detroits undergroundscen lärde känna varandra insåg båda två att deras tankar om musik stämde överens och de bestämde sig för att göra någonting tillsammans. Och efter ha plockat in en person med smeknamnet Sicknotes spelade trion in denna skiva.

Plattan släptes förra året, men efter Proofs medverkan i kompisen Eminems film 8-Mile återutgavs skivan, med en extra låt och en video tillagd. När plattan släpptes i USA fick den överlag mycket bra kritik, men här i Sverige passerade den rätt obemärkt förbi. Så jag hoppas att den får mer uppmärksamhet denna gång.

Med skönt tunggungande beats, och två rappare som levererar rhymes i ett rasande tempo kilarna fått till ett sound som redan några sekunder in på första spåret får mig att vrida upp volymen och bara njuta. Att det sedan ibland dyker upp inslag av musik man inte direkt är van att höra på plattor i denna genre Som t.ex. polkatakter levererade av ett dragspel gör inte precis saken sämre.

Nu är det inte bara musiken som gör att jag gillar detta så mycket, killarnas image som är så långt ifrån macho man kan komma är bidrar också till det. Även det roliga tecknade omslaget där Proof och Dogmatic poserar på varsin sida om en flugsvamp klädd i linne och baggy jeans är en höjdare. Detta är tveklös det bästa jag hört hittills i år av amerikansk rap

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …