Thursday , April 18 2024

Edwyn Collins & Orange Juice – Edwyn Collins & Orange Juice A Casual Introduction 1981/2001

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[samling, Sony, betyg: -]

En av fördelarna med samlingsskivor är att bra musik som när den kom inte fick så mycket uppmärksamhet, får en chans till. Ett exempel på detta är Orange Juice som under sin karriär fick se andra band i samma genre som t.ex. Aztec Camera och Biff Bang Pow få all uppmärksamhet.

Gruppen bildades i Skottland i mitten av 70-talet som en motvikt mot punkens hårda sound, och även om man var en grupp var det sångaren Edwyn Collins som gjorde det mesta av materialet. Vilket man förstår då man lyssnar på låtarna från hans solokarriär som är inkluderade här. För skillnaden i soundet är minimalt, och skivan inleds för övrigt med Collins enda stora hit “A Girl Like You” från mitten av 90-talet.

Jag blir lite förvånad när jag lyssnar igenom denna samling, att de inte fick mer uppmärksamhet när det begav sig. För detta är charmig, trallvänlig indiepop med betoning på pop av högsta klass. Och jag hoppas bandet såhär i efterhand får all den uppmärksamhet de borde ha fått när det begav sig.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …