Röda Stjärnan STHLM – – kändare än de tror

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Frans Jahnstedt)

Det är en kväll i Norrköping. Den för varje år mer och mer välbesökta Fest-i-Valen är mitt uppe i sin första kväll, och det sju man starka reggae/ska-bandet Röda Stjärnan STHLM kliver av scenen efter en onyttigt svängig spelning.
ZERO:s Stefan Looström och Frans Jahnstedt följer med in backstage.

“Vi är nog kändare än vi tror”, säger Ola. Folk överallt känner till dem, fast de bara är mellan 15-17 år gamla och har hållit på i kanske två-tre år. Ett skivbolag har redan hört av sig, och på frågan om groupies svarar de lite försiktigt att de har “lite groupies här och var” – även om de tillägger att det i sådana fall är roligare med folk som inte vet vilka de är. Och idag var det då en spelning på Fest-i-valen, även om bandet nämner spelningarna på Kafé 44 i Stockholm och en spelning på Gotland som sina största ögonblick.

Historien om Röda Stjärnan STHLM börjar med att sångaren/gitarristen Fritiof och basisten Jacob spelar gitarr ihop. Därefter har bandet formats genom diverse släkt- och kompisband – ett par av medlemmarna är till exempel kusiner. Att det, när alla andra band i samma ålder band spelar punk eller metal, blev den något ovanliga musikstilen reggae motiverar bandet med diverse musikaliska förebilder som bland andra Bob Marley, Kalle Baah och Peps Person. Det var helt enkelt reggae som gällde från början – även om Jonas, som spelar synth, beklagar sig över att de andra medlemmarna inte vill spela jazz. Att ingen verkligen ogillar reggae är dessutom ett stort plus, säger Fritiof, men får kritik av Jonas och Jacob vars fäder hatar reggae – “de tror att det bara handlar om ganja”.
Namnet Röda Stjärnan STHLM är ett politiskt starkt klingande namn. Som sista ledet antyder är hela bandet från huvudstaden, eller snarare dess förorter. “Röda Stjärnan” innebär, så klart, att bandet är en kommunistisk orkester?
Förvånande nog så är så inte fallet. Namnet är lika gammalt som bandet och som Rasmus säger med en suck så var de då i den åldern “när man ville vara kommunist”. Medlemmarna skulle dock fortfarande kalla sig vänster, även om de befinner sig på lite olika delar av den politiska vänsterskalan – och de är i allra högsta grad ett politiskt band. Heta diskussioner som slukar reptid och texter med exempelvis starkt republikanskt innehåll hör till det vanliga hos bandet. Dock kan de på en direkt fråga inte enas om att kalla sig ett republikanskt band, utan stämningen blir lite upprörd och en av de legendariska Debatterna tar vid.
Jag lyckas avbryta bandet med att fråga om de har något de vill avsluta intervjun med.
“Revolution med musiken!”, säger percussionisten Jens och bandet försvinner ut i folkvimlet till, får man förmoda, de norrköpingska groupiesarna.

Röda Stjärnan STHLM består av Jonas (synth), Dante (trummor), Fritiof (sång, gitarr), Ola (trumpet), Jacob (bas), Rasmus (gitarr) och Jens (percussion). Du kan nå bandet på e-mailadressen rodastjarnan_sthlm@hotmail.com

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …