Slaptones – Simplify

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Sven Eklöv)

[album, Capitol, betyg: -]

Med tanke på att de tre systrarna i detta band har en pappa som ända sedan 60-talet lirat rock. Är det lätt att tro att han är den som fått dom att spela rockabilly. Men där misstar man sig, för även om två av döttrarna tidigt började spela med honom live. Var det dom som efter en Rockabilly-konsert övertalade pappan att det band de hade tillsammans skulle börja spela den typen av musik. Och även om han i början protesterade lite, dröjde det inte länge innan de fått sin vilja igenom och Slaptones bildats. Därefter dröjde det inte så länge innan den tredje systern hakade på.

Fast eftersom bl.a. både country och blues finns med i soundet, är det lite missvisande att kalla dom för ett Rockabillyband. Vilket jag kunde konstatera då jag såg dom på Mosebacke för en tid sedan, där de visade att de sopar banan med andra tjejrockband. Till exempel var den ena systerns slidegitarrspel under “Little Red Roster” så bra att Muddy Waters, Howlin Wolf och de andra gamla bluesgudarna måste ha lett i sin himmel.

Men tyvärr infrias inte riktigt de förväntningarna jag hade på denna skiva efter den spelningen. Mycket beroende på att produktionen är så dålig att all glöd och energi försvunnit. Sen är det också lite trist att merparten av spåren är covers. För man får bara känslan av att detta är ännu ett av alla dessa otaliga coverband, man kan se på vilken krog som helst.

Det är synd att tjejerna inte har satsat mer på att skriva egna låtar inför inspelningen av denna skiva. För nu blir resultatet bara att plattan känns väldigt opersonlig. Men jag hoppas att de till nästa platta satsar på både det och en bättre produktion. För kvaliteten finns där som sagt var.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …