Wednesday , July 24 2024

Jon Spencer Blues Explosion – Plastic Fang

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Mute / Playground, betyg: -]

Ska man vara riktigt petig vet i tusan om JSBX kan kallas Blues. Inte det vi normalt kallar för blues åtminstone. Men även om gruppen inte håller sig till de klassiska basgångarna så ångar det blues om svärtan, tyngden, skitigheten och känslan i musiken. Och det är väl det som allt handlar om. Blues är inte att följa färdiga mallar, det är att förmedla en stämning, det är att vara farlig och mörk och det är att leva ett liv i utkanten.

Jon Spencer och hans kompanjoner visar alla poserande uppkomlingar på New York-scenen (ja, jag menar The Strokes) hur riktig skitig Rock´n´roll ska spelas. Bandet gör inget nytt, men drar Garagerocken till sin spets. Modernare och fräckare än så här går det inte att spela skitig omodern Rock´n´roll utan att den förvandlas till en annan genre.

Varför då inte ett högre betyg om det handlar om stilens mästare? Jo, för att låtarna inte riktigt når upp till vad den sköna ljudbilden lovar, och dessutom är jag rätt trött på musikgenren som sådan just nu.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …