Moby – We are all made of stars

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[singel, Mute / Playground, betyg: -]

Äntligen, äntligen! Att spela in en uppföljare till Play kan inte varit lätt. Fast Moby är ju förstås också personen som skulle strunta blankt i de krav och förväntningar som ställs på honom från publik, musikbransch och säkert även honom själv. Han har ju vid upprepade tillfällen tidigare gjort musikaliska lappkast mellan varven och många var väl vi som var beredda på ett sådant nu, för Play måste han väl vara riktigt trött på?

Ingen gissning kunde vara mer fel. Kommande albumet 18 är inget om inte en förfining av soundet på sin föregångare. Det som tidigare byggde på samplingar av gamla obskyra, amerikanska plattor är nu verkligen spelat “på riktigt”. Så även i inledande singeln “We are all made of stars”. Det är sparsmakat, i höjd med de lite mer lågmälda spåren på Play, Moby sjunger ovanpå en sedvanligt vacker matta av synthar, trummor och gitarrer. På den ordinarie singeln medföljer två extraspår, där musiken snarare går tillbaka till Everything is wrong-tiden (speciellt “Soul to love”), om än modernare och tjusigare producerat. “Landing” är en underbar, Delerium-liknande skapelse med sång av Azure Ray.

Den begränsade utgåvan av singeln innehåller, förutom en version vid namn “Downtempo” även mixar av Dj Tiësto och Timo Maas. Den förstnämnde känns för mig på väg att bli ganska uttjatad, men den här mixen håller ihop bra och är förvånande kreativ. Timo Maas gör sig väl förtjänt av den hype han fått på sistone, och bidrar med bästa spåret med sin dub-mix. Missa heller inte den supersköna videon, med bland andra Tommy Lee (som i Mötley Crüe / Pamela Andersson) och Ron Jeremy (och tja, vet ni inte vem det är så vill ni nog inte det heller).

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …