Wednesday , May 22 2024

Diverse artister – At home with the Groovebox

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Duvander)

[samling, Grand Royal, betyg: -]

För ett antal år sedan släppte Roland sin MC-303 Groovebox, en modern, digital kombination av en gammal TR-909 trummaskin och en TB-303 bassline. Ett par år senare kom uppföljaren, storebror MC-505. Tanken är i korthet att en enda burk ska kunna leverera en komplett låt, eller som Grand Royal kallar det “band in a box”. Idén med skivan är att ett antal speciellt utvalda artister får varsin likadan sådan låda och sedan skriva en ny eller arrangera om en gammal låt, enbart användande sin Groovebox.

Resultatet är intressant, det är inga blåbär som är representerade på CD:n. Pavement, Money Mark, Sean Lennon och Sonic Youth är några som utmärker sig bland de sammanlagt 14 artisterna. Bäst fungerar det dock för Beck, som inser storheten i minimalismen och lyckas göra en riktig klassiker i “Boyz”. Nostalgipriset vinner dock Gershon Kingsley som ställer upp med en solid Groovebox-version av sin klassiker “Popcorn”. Kul är också att franska Air är med, och de lyckas göra en låt (“Planet Vega”) som inte skiljer sig nämnvärt från deras vanliga sound. Starkt jobbat med så begränsade resurser.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …