Wednesday , July 17 2024

CENSOR – tillbaka till Jouni Ollilas EBM-rötter på “Swarm”

De flesta Zeroläsare är bekanta med Jouni Ollila från projekt som Pouppée Fabrikk, Mr Jones Machine, Burg, Ulvtharm, MZ.412 och Teleskop.

Han lägger nu ytterligare en färg till sin elektroniska palett i form av CENSOR.

Jouni berättar för Zero Magazine: 
– Med CENSOR ville jag gå tillbaka till det gamla sättet att göra elektronisk musik på. Att man jammar fram låtarna live, spelar in musiken på tvåkanal ett par gånger, väljer den version som känns bäst och sedan lägger på sång och samplingar. Jag inspirerades av åttiotalsskivor från Skinny Puppy, Front Line Assembly, Cabaret Voltaire och The Klinik. Instrumenten som använts är väldigt enkla. Bland andra trummaskinen Roland TR-707, KORG Monologue, mitt eurorack-system och en Korg MS-20 för melodier. Sången har fått sig en rejäl tilltufsning med effekter och vocoderbrus. Kort sagt skulle man kunna beskriva CENSOR som en hyllning till gamla hjältar, men med en modern touch. 

Ni hör CENSOR-albumet Swarm här:

 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!