Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Betyg 80 - 8

8

Tung, mörk och fuzzig stonerrock med ett textmässigt rymdkoncept.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky
Skivbolag: Fuzzorama Records

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum och en hel del annat så som demos, ep, splitalbum med mer. I samband med Vermillion Sky har bandmedlemmarna även skrivit en bok och lanserat ett arkadspel i retrostil som kommer att finnas online och på bandets egen arkadmaskin som följer med på den pågående vårturnén. 

Vermillion Sky är ett konceptalbum bestående av åtta kapitel/låtar som beskriver en mörk och märklig rymdresa där Satan av någon anledning är inblandad. Texterna – som trots engelska titlar är på svenska – beskriver ingen typisk handling som går från a till ö, utan är väldigt öppna för tolkningar. Orden kan vara lite svåra att uppfatta här och var, men som tur är innehåller lp:n ett texthäfte. Personligen tolkar jag denna dystopiska rymdresa som att man har lämnat det förstörda Tellus och ger sig iväg för att skapa nytt liv på någon annan planet, men man kan säkert tolka innehållet på helt andra sätt också om man vill. Kanske bandets bok ger en klarare insikt i hur storyn är tänkt? Musikaliskt pratar vi, som brukligt när det gäller Skraeckoedlan, om tung och svängig stoner där mycket fuzz och distortion får högtalarmembranen att fullkomligt knastra och vibrera av trycket. Förutom i inledande ”Chapter 1: Cosmic dawn” är kanske inte melodierna det första man uppfattar när man lyssnar till denna riffest, men de finns där och de blir tydligare ju fler gånger man lirar plattan. Tyngst här är första låten på andra sidan, den brutala doombomben ”Chapter 5: Metagalactic void honcho” där sångaren och gitarristen Robert Lamu skriker stämbanden sönder och samman. Bandets övriga medlemmar är Henrik Grüttner på gitarr och Martin Larsson på trummor. Dessa tre har utgjort Skraeckoedlan sedan 2009. Basisten Erik Berggren joinade 2019. Medlemmarna skapar allting tillsammans, så de har både producerat, mixat och spelat in Vermillion Sky själva. Resultatet är utmärkt och den här resan gör man gärna många gånger.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

V/A - Dom Som Aldrig Ger Upp: En Hyllning Till Magnus Lindberg

V/A – Dom Som Aldrig Ger Upp: En Hyllning Till Magnus Lindberg

Magnus Lindberg, sångare, musiker, kompositör m.m. avled 2019. Då hade han varit i musikbranschen i …