Wednesday , July 17 2024
Kaizers Orchestra

Kaizers Orchestra gav fansen allt de ville ha på ett utsålt Cirkus

När norska alternativrockarna Kaizers Orchestra – som återuppstod i höstas och genomförde 56 utsålda spelningar i Norge – startar sin Europaturné har de den uttalade ambitionen att bjuda på det absolut bästa de har, och de gör det övertygande när de intar ett utsålt Cirkus i Stockholm (28 feb).

Kaizers Orchestra

Den klassiska, teatrala entrén av Helge ”Omen” Risa i gasmask och med portfölj, ensam på scenen, gör direkt att man kastas tillbaka ett decennium i tiden till innan bandet tog en paus på obestämd tid. När han sätter sig vid tramporgeln och spelar introt till ”Ompa til du dør” varpå resten av bandet kommer in och sätter igång, känns det som att ingen tid har gått alls. Det är energiskt, explosivt, det är vild kabaret med östeuropeiska inslag och hela den unika livekänslan som nästan bara Kaizers Orchestra kan bjuda på, ända från början.

Kaizers Orchestra

”Bøn fra helvete” med sitt ikoniska slagverkssolo på oljefat och fälg, och den gamla publikfavoriten ”KGB”, sitter precis där de ska. Det är möjligtvis en smula mekaniskt framförande de första tre-fyra låtarna, men sen kommer det personliga tilltalet och publikkontakten desto mer. Och publiken är med på noterna och jublar, klappar och supportar hela vägen. Det kan nämnas att många längst fram är norska fans som följer bandet på en eller flera spelningar under turnén.

Kaizers Orchestra
Kaizers Orchestra

Vi som är gamla Kaizers-fans väntar på att bli dompterade av dirigent Janove ”The Jackal”, skriksjunga med i ”Bak et halleluja” och ”Resistansen”, och jubla i bandpresentationen när Geir ”Hellraizer” Zahl, gitarr och medgrundare, sprutar ett vattenmoln från munnen varpå ”Kontrol på kontinentet” når sitt crescendo. Och det är precis vad som sker.

Vi får förstås även den bombastiska comeback-låten ”Dine gamle dager er nå”, kompositionsmästerverket ”Aldri vodka, Violeta”, och stämsångsballaden ”Min kvite russer” där en dam från publiken bjuds upp på scenen, får ett glas vin, och får sjunga kör med Geir samtidigt som Janove instruerar publikens manliga och kvinnliga röster sina respektive körstämmor.

Kaizers Orchestra

– Det har gått bra för Kaizers i Norge kan man nog säga. I Norge är vi ett one hit wonder, och ute i Europa är vi ett no hit wonder – ingen hit men ändå ett wonder, och det är vi stolta över, säger Janove innan radiohiten ”Hjerteknuser” drar igång och får ögonen att fuktas på flera i publiken, inklusive undertecknad.

Kort sagt, som ett gammalt fan får man allt man vill ha, och man upplever det som att ens gamle Kaizers-dager er nå. Visst saknas många favoriter men spelningen är generösa 2,5 timmar lång ändå.

Den slutliga frågan är om det inte blir tråkigt med att få precis det som förväntas – i stort sett den version av Kaizers Orchestra som lade ner i högform för elva år sen och nästan samma låtar. Ja, det kan säkert vissa landa i, att man hade velat se något mer uppdaterat och nytt.

Själv konstaterar jag att vi bjuds på ett Kaizers i högform och då är varje spelning en unik upplevelse av det eventuellt bästa livebandet i Norden, med en rad stunder av gåshud.

Nu drar de vidare på sin 15 spelningar långa Europaturné, där de även aviserat små, intima överraskningsspelningar på vägen, och de kommer utan tvekan ta kontrol på kontinentet.

Kaizers Orchestra

Kaizers Orchestra

Om Henrik Perälä

Kolla även

Norges bästa liveband startar Europaturnén i Stockholm

Tio år efter en utsåld avskedsturné återuppstod Kaizers Orchestra i höstas och fortsatte på samma …