Wednesday , July 24 2024

Mats Hedberg – Solo Elements

Betyg - 9

9

Avancerad musik att spela, desto lättare att njuta av och lyssna till. 

User Rating: Be the first one !
Mats Hedberg - Solo Elements
Skivbolag: Aulicus Classics

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör är det här ett enmansprojekt och förutom att spela allting själv har Hedberg också mixat cd:n och komponerat merparten av materialet.    

Mats Hedberg är från Stockholm, bor och verkar mest i Italien, men uppträder även i andra länder. Han har genom åren lirat allting från progressiv rock, experimentell musik och klassiskt till nutida, folkmusik, hårdrock och elektroniskt. Jag vet inte i vilken ordning Solo Elements kommit, men Hedberg har vid det här laget gett ut en hel del plattor samt skrivit ett flertal läroböcker om gitarrspel och han var den första och ende hittills att ge ut en dylik bok om EBow-tekniken. Han har också skrivit för italienska upplagan av gitarrbibeln Guitar Player, så vi pratar ingen musikalisk kratta här, inte. Solo Elements består av nio låtar samt sviten ”Drivved”, komponerad av Stefan Pöntinen (som medverkade på plattan Nordic Elements och likaså på albumet titulerad Drivved från 2020) och som har dedikerat den till kollegan Hedberg. Gitarristens egna kompositioner har skrivits på så olika ställen som Toscana, Andalusien och Gotland, samt inspirerats av stora kompositörer från förr som Hedberg ser upp till. Det här är tekniskt fulländat framförda musikstycken, men som lyssnare behöver man inga förkunskaper om vare sig gitarrteknik eller musik i det stora hela. Ha ett öppet sinne och känsliga öron bara så kommer ni snart in i det hela. Här finns nämligen många riktigt fina låtar, även om några, som ”Andalusien”, ”Motrym” och ”Drivved-sviten” är något svårare att ta till sig än skivans övriga, tidigare kompositioner, men lite tuggmotstånd ska det väl finnas också om man lyssnar på musik i den här svårighetsgraden?

 

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …