Thursday , February 29 2024

Mats Hedberg & Stefan Pöntinen – Nordic Elements

Betyg - 7

7

Modern instrumental konstmusik för gitarrer och violin.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Mats Hedberg & Stefan Pöntinen - Nordic Elements
Skivbolag: Aulicus Classics

Vad sägs om att släppa in en stunds finkultur i kolkällaren av smutsig rock, pop, EBM och metal? Gitarristen Mats Hedberg och violinisten Stefan Pöntinen är bägge virtuoser på sina instrument och Nordic Elements bjuder på modern klassisk musik av ett slag som alla med smak för välspelad instrumentalmusik borde kunna uppskatta, åtminstone delvis.

Musiken till Nordic Elements är komponerad, arrangerad och framförd av Mats Hedberg och violinisten Stefan Pöntinen. Mats lirar klassisk gitarr, true temperament elgitarr, EBow och pedaler. För att ha koll på de här instrumenten behöver man nog vara gitarrist själv, eller åtminstone jävligt intresserad av olika sorters moderna gitarrer, men för att gilla hur instrumenten låter på plattan behöver man inte kunna ett dugg, det räcker med att luta sig tillbaka, lyssna och följa med på resan som dessa musikanter bjuder in till. Nordic Elements innehåller 12 spår varav inledande ”Preludium” överstiger tio minuter och är ett helt underbart stycke, som gjort för att komma i trans till och leva sig in i tonernas små utflykter hit och dit. Faktum är att detta påminner mig lite om hur Klaus Schulze, Tangerine Dream, Edgar Froese och även Terry Rileys musik drar in en i atmosfärer som så småningom fäster, även om många av deras kompositioner ofta långt överstiger tio minuter. Övriga 11 spår på Nordic Elements är mycket kortare, typ som vanliga rock- och poplåtar i längd, men har titlar i stil med tavlor på Liljevalchs vårsalong, eller vad sägs om ”Fial uno”, ”Fial folk”, ”Fial fyr” eller ”A nordic element”, ”Elememt B nordic”, ”Nordic C element” och så vidare… En del av dessa skapelser finner jag både vackra och djupt känslomässigt tilltalande på många vis, medan en del andra mest känns som ekvilibristiska uppvisningar eller påverkar mig med viss irritation och ointresse. Det positiva överstiger dock stort det negativa.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …