Thursday , February 29 2024
Statemachine, Mårten, Rickard, Leo

Winterwaves – elektronisk endagsfestival i Göteborg.

Efter nyår är det dags för andra upplaggan av endagsfestivalen Winterwaves på Musikens Hus i Göteborg. I år är huvudakterna inga mindre än två av 90-talets stora svenska synthpopakter, Statemachine och Elegant Machinery. 

Statemachine, som efter en lång dvala utan spelningar eller livstecken gjorde en energifylld uppträdande på sommarens Subkultfestival är alltså tillbaka på scen. Spelningen blir bandets första i Göteborg på över 20 år. Ett annat legendariskt svenskt synthpopband som tar sig till Musikens Hus den 27 januari är Elegant Machinery, med Robert Enforsen i spetsen. Förutom dessa band kommer även Emmon, Kunt, Container 90, Presence Of Mind och Train To Spain att inta scenen.

Zero har pratat med en av arrangörerna bakom Winterwaves 2024. Sebastian Hess, som tillsammans med Henrik Wittgren står bakom arrangörsbolaget Depeche Mode Party Gothenburg.

— Det ska bli riktigt kul. Det är mindre än 100 biljetter kvar nu i mitten av december. Det roligaste med ett sådant här event är att jobba fram en bra helhet med liveband och DJs, och sen att se att det uppskattas av de som besöker festivalen. Varenda ett av de januarievents vi kört på Musikens Hus sedan 2016 har varit helt utsålda innan vi öppnat dörrarna.

Finns det någon bokning som ni har fått speciellt mycket positiv respons på?

— Jag tror helheten är det som flest personer har varit nöjda med. Många har kommenterat att de gillar blandningen av smått legendariska akter som Statemachine och Elegant Machinery och nyare som Kunt och Train To Spain.

Är tanken att Winterwaves blir en återkommande festival?

— Vi har kört event på liknande sätt den helgen i januari sedan 2016, med undantag för pandemiåren. Det började som Electronic Winter, sedan körde vi We All Feel Better In The Dark. 2020 blev det Saturn/Kentfest den helgen. 2023 var första Winterwaves och vi får se vad vi hittar på efter andra upplagan.

Winterwaves

När Musikens Hus den 27:e januari 2024.
Biljetter www.tickster.se

Line up
Statemachine
Elegant Machinery
Emmon
Kunt
Container 90
Presence Of Mind
Train To Spain

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Red Cell

Red Cell tolkar den svenska popmusikhistorien

I våras släppte Red Cell sitt fjärde självbetitlade album som rönt framgångar inom scenen. Nu …