Virginia And The Flood – The Dark Lord

Betyg - 9

9

Ett synthigare sound än på debutplattan och ett koncept om inre och yttre mörker.

User Rating: Be the first one !
Omslag: Virginia And The Flood - The Dark Lord
Skivbolag: Lazy Octopus / Border Music

Cornelia Adamsson sjunger, spelar ett flertal instrument och har både producerat The Dark Lord (tillsammans med Martin Konie Ehrencrona) och skrivit samtliga låtar på skivan. Vi är inbjudna till ett ljudlandskap där syntar, stillsam skönhet, drömpop, rock och oväntade inslag mixas och blir till Virginia And The Flood-musik.   

En väldigt fin melodi och Twin Peaks-liknande atmosfär inleder The Dark Lord och får mig att vilja höra mer. Nästa spår heter ”RD Poison 1” och är en snabbare sak där alltid lika spännande duon Siri Karlsson gästar på altsax och nyckelharpa. Därefter blir det ”Salvation In a Bar” som har lite av första låtens stämning över sig, men med ett annat tempo, melodi och tydligare, rockigare rytm. Cornelia Adamsson har sagt att hennes debutalbum Aqua Duck Down är deppig, men att The Dark Lord är mörk. Jo för all del, tänker jag, men vi snackar inte doom, goth eller black metal-mörker här som vanligtvis brukar vara riktigt kolsvarta genres. Här vilar istället mörkret mer subtilt i texterna och under den ofta rätt vackra ytan av melodier och ljudskrapor. Här finns också mer eller mindre tydliga kontraster och det gillar jag. Titelfiguren The Dark Lord bör nödvändigtvis inte antas vara Djävulen utan kanske ett mer känslomässigt tillstånd av mörker och djävulstyg i vardagen? En tolkningsfråga förstås. Dessutom bryter Virginia And The Flood av rejält i ett spår som heter ”To Bide Your Time” som plötsligt dyker upp mot skivans slut och påminner om en hurtfrisk countrysång. På den gästar Jesper Jarold (Fontän, Uran Gbg) med gitarr och banjo, så allt här är inte syntar, om nu någon trodde det. Ett väldigt modigt drag får man ju tillstå. Efter den låten avslutas sedan albumet med en psalmliknande hymn titulerad ”Noise Forever”. En annan udda sak på den här skivan som absolut bör nämnas är tunga, koncisa ”Phases” som startar lp:ns andra sida. Som ni ser finns det gott om anledningar att köpa den här plattan. Dessutom är lp:n cool i transparant vinyl och en poster – som på den gamla goda tiden – medföljer i konvolutet.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …