The Overlookers – Videodrama

Betyg - 7

7

Fransk synthpop med engelska texter och melodiöst 80-talsstuk.

User Rating: Be the first one !
Omslag: The Overlookers - Videodrama
Skivbolag: Boredom Product

The Overlookers är en trevlig fransk synthduo vars texter på Videodrama är på engelska. Bandet består av JB Lacassagne på sång och programmering samt Creature XY som körar och programmerar. Låtarna har man skrivit tillsammans.

Som inspiratörer till Videodrama nämner The Overlookers David Cronenberg, John Carpenter, Stephen King och John Hughes, men också Rob Lowe och Don Johnson. En kul mix av regissörer, författare och skådisar som fått killarna i bandet att vilja göra den här 80-tals ljudande synthpopen. Sångerna utspelar sig ofta i en romantisk och förenklad thriller- och TV-deckarmiljö och känns därmed tämligen sökta och opersonliga, men jag har inget emot det. Alla artister behöver inte vända ut och in på sina självupplevda känslor och vardagsupplevelser. Däremot är engelskan här inte den bästa alla gånger och handlingen i låtarna framstår som naiv, närmast barnslig emellanåt. Jag vet inte hur gamla JB Lacassagne och Creature XY är, men de är nog inte så unga som deras lyrik lurar en att tro. Lacassagnes engelska uttal tycker jag dock bara är charmigt och han har utmärkt sångröst. Är man inte engelsktalande bör man inte avkrävas ett perfekt uttal, det blir mer personligt så här. Skivans 10 låtar är melodiösa och trevliga, allihop utstrålar en aura av vemod och regnigt nattliv där neonet skimrar i asfalten, och plattan känns väldigt jämn när det kommer till produktion och kompositioner. Ett par av spåren är instrumentala, nämligen ”Red Lights – Reprise” som är en extremt förkortad version av inledande ”Red Lights”, men med bibehållna röstsamplingar. Den andra instrumentala sången heter ”Nightdrive”. Duon har verkligen lyckats med sitt retrosound och The Overlookers borde kunna slå bredare i Europa än vad de hittills har gjort, med tanke på hur bra det här materialet är.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …